Menu

Suikerinname: weet jij wat je eet en drinkt?

Terug naar overzicht
Gepubliceerd op: 07-11-2016
Suikerinname weet jij wat je eet en drinkt

Stroop, siroop, glucose, fructose, lactose. Stuk voor stuk ingrediënten die gerelateerd zijn aan suiker en vaak voorkomen in eet- en drinkproducten waarvan we weten dat ze niet altijd even goed voor onze gezondheid zijn. Maar wie suikervrij of suikerarm wil eten en een oogje wil houden op de dagelijkse suikerinname van zichzelf of van het gezin, doet er goed aan eens op de etiketten van de verschillende producten in de voorraadkast, koelkast of supermarkt te kijken. Er staat je een verrassing te wachten. Soep, sauzen, vlees, geconcentreerde vruchtensappen; tegenwoordig voegen fabrikanten aan enorm veel producten suiker toe. De kans is groot dat je zo, zonder dat je het zelf weet, meer suikers binnenkrijgt dan je zelf misschien zou willen.

Dertig suikerklontjes per dag

Wat cijfers op een rij. De gemiddelde Nederlander krijgt op jaarbasis zo’n 44 kilo suiker binnen. Dat staat gelijk aan – schrik niet – zo’n 120 gram of 30 suikerklontjes per dag! Het suikerklontje in je kopje koffie of thee, de suikers in een glas cola, limonade en koekjes kennen we allemaal. En daar zijn we ons ook bewust van. Maar wat te denken van suikers uit fruit, granen en andere toegevoegde suikers? Zonder dat je er erg in hebt, eet je er al snel teveel van. Door rekening te houden met je eetgedrag en dat suikerklontje bij je warme kop koffie in de ochtend over te slaan, kom je al een heel eind en kun je je suikerinname flink terugdringen. Maar, dan ben je er nog niet.

Aangeraden dagelijkse suikerinname

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert niet meer dan tien procent van de dagelijkse calorie-inname aan (vrije) suikers te eten en drinken. Dat betekent maximaal vijftig gram suiker per dag. Minder dan vijf procent levert volgens deskundigen nog grotere gezondheidsvoordelen op. De zogenaamde vrije suikers worden vaak toegevoegd aan (bewerkte) producten of zijn aanwezig in dorstlessers als energiedrankjes, fruitsap en siroop. Dat verfrissende tussendoortje, is dus eigenlijk helemaal niet zo verantwoord. Neem een blikje cola. Slechts één blikje staat gelijk aan 27 gram suiker. Dat is voor de gemiddelde man en vrouw al meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse ‘suikerlimiet’.

Verantwoord genieten

Het is niet altijd even gemakkelijk een verantwoorde vervanger te vinden voor bijvoorbeeld je lievelingsdrankje, wat toevallig nét een ‘suikerbom’ blijkt te zijn. Toch zijn er verschillende fabrikanten die erin geslaagd zijn een productassortiment samen te stellen waar suiker géén deel van uitmaakt. En: zónder dat dit ten koste gaat van de smaak. Wie ervoor kiest suikervrij of -arm te eten en drinken en zo de suikerinname te verlagen, kan toch smaakvol en zorgeloos genieten van suikervrije smaaksensaties als bijvoorbeeld limonade, snoepjes en waterijs. Stuk voor stuk producten zonder suiker en weinig tot geen calorieën. En nét zo lekker.