Menu

Warmere dagen: let op je vochtinname!

Terug naar overzicht
Gepubliceerd op: 14-06-2016
Warmere dagen let op je vochtinname

Het is weer zomer, heerlijk! Lange, warme dagen en zwoele avonden. Barbecueën tot je erbij neer valt, onthaasten op het strand of in het park: het échte leven. We zien haar niet vaak, maar als de zon eenmaal schijnt in ons land dan doet ze dat fel. En wat heeft een mens nodig bij hoge temperaturen? Juist, vocht. Véél vocht. Water, suiker- en calorievrije dranken, het liefst anderhalf tot twee liter per dag, aangevuld met fris fruit, klinkt het advies.

Droog niet uit, tank op tijd bij

Warme dagen staan in het teken van bijtanken. Het lichaam verliest immers veel vocht. Het is dan ook niet verstandig om te wachten met drinken tot je dorst krijgt. Houd een glas drinken binnen handbereik, neem af en toe een slokje en voorkom uitdroging. Zo kun je met een gerust gevoel een plekje in de zon uitzoeken terwijl je kinderen de mooiste zandkastelen bouwen. Maar wat zijn dan die goede dorstlessers voor voldoende vochtinname als de koperen ploert meedogenloos aan de hemel brandt?

Een verantwoorde vochtinname

In principe kun je op warmere dagen vrijwel alles drinken. Wel worden dranken waar veel suiker in zit – zoals fris- en sportdranken – sneller door het lichaam afgevoerd dan bijvoorbeeld water, melk of suikervrije dorstlessers. Een slimme keuze. Niet alleen krijg je zo voldoende vocht binnen, maar je bent tegelijkertijd verantwoord bezig. Een suikervrije, smaakvolle verkoeling zonder suiker en calorieën maakt van een zomers bezoek aan het strand of zwembad een zorgeloos dagje uit.

Tips voor de minder fanatieke drinkers

Niet iedereen is een even fanatieke waterdrinker, waardoor het op warme dagen nogal eens lastig is om voldoende water binnen te krijgen. Gelukkig zijn er andere manieren om te zorgen voor voldoende vochtinname.. Hoewel je er in de zomer misschien niet echt op zit te wachten, is soep een goede manier om vocht binnen te krijgen. Maak bijvoorbeeld een koude soep en eet er lekker komkommer bij, hier zit namelijk ook flink wat water in. Magere melk is ook een goede vervanger van water of limonade, gebruik dit eens in je koffie in plaats van reguliere melk. Zo krijg je op een andere manier toch je vocht binnen en geniet jij van het heerlijke weer. Oja: en niet vergeten te smeren, hé!